HEIM

Achtergrond

ALICE in TRANSvaal is het 3de community arts-project in de HEIM reeks in de Amsterdamse Transvaalbuurt, een initiatief van Moving Arts Project (MAP).
HEIM-Thuis in Transvaal (2010) had het thema ‘thuisvoelen’ als uitgangspunt, HEIM verANDERt (2011), de verandering van het individu door de invloed van ‘de ander’.

In HEIM 3 is 'perspectief' het leidende thema:
Het perspectief van waaruit je kiest om naar de wereld te kijken, is mede bepalend voor hoe die wereld eruit ziet en wat er wel en niet mogelijk is.
Dit thema wordt met bewoners verder uitgewerkt en zij zijn medebeslisser van de uiteindleijke vorm van decor en spel.
 
Een Onderstebovenboom groeit door de stoeptegels omhoog. Een tuinhuisje is op zijn puntdak geland. En is dat een konijn met een horloge? Hartelijk welkom in Wonderdorp van Alice, waar niets is wat het lijkt en de verbeelding alles mogelijk maakt. Komt u met haar mee?
Het onalledaagse kunstproject HEIM heeft zich opnieuw in de Transvaal genesteld. Geïnspireerd door het sprookje Alice in Wonderland dat Lewis Carroll 150 jaar geleden schreef, maakten we ons eigen verhaal, het zinnenprikkelend theaterspektakel Alice in Transvaal. We veranderden het Steve Bikoplein in Wonderdorp, een tijdelijk theater met een muizenhuis op palen, propvolle theetafels en een veelzijdige cast van bewoners uit Amsterdam Oost. Deze wonderlijke voorstelling kwam tot stand dankzij de creatieve samenwerking tussen bewoners(-initiatieven) en kunstenaars van Tugela85 onder artistieke leiding van Moving Arts Project (MAP) en f.a.Q//. HEIM wordt gesteund door middenstand, welzijnsorganisaties en stadsdeel Amsterdam Oost.
Alice in Transvaal is onderdeel van het grootschalige community arts project HEIM in Transvaal, een initiatief van MAP. Naar deze editie is in drie jaar toegewerkt. In 2010 ging HEIM over thuis voelen, in 2011 over wat 'de ander' voor ons betekent. Deze keer draait het om 'perspectief' en hoe we de wereld zien. Samen met Alice vallen we van de ene verbazing in de andere.
 
Het HEIM-team wenst u een zinderend verblijf in Wonderdorp. Let's step into the rabbit hole!

Wonderland in de Transvaal
 
Hoe kijken we eigenlijk naar de wereld? Hoe bepaalt ons perspectief wat mogelijk is en wat niet?
In Alice in Wonderland, de beroemde vertelling van Lewis Carroll, belandt Alice in een wonderwereld waar alles kan. Dieren praten terug. Ze drinkt een toverdrankje en wordt zo klein als een muis, eet tovercake en wordt zo groot dat ze haar hoofd stoot tegen het plafond. Steeds opnieuw beleeft Alice de wereld vanuit een ander perspectief. Nieuwsgierig omhelst zij het onbekende en stelt vragen. Wat zou er gebeuren als we zelf op een andere manier om ons heen kijken? Misschien wordt ons begrip voor de ander wel groter.
Voor Alice in Transvaal hebben de makers een aantal scènes gekozen uit het oorspronkelijke verhaal. Letterlijk en figuurlijk verplaatsen ze Alice naar het bruisende hart van de Transvaalbuurt, het Steve Bikoplein. Bewoners, zowel professionals als amateurs, spelen de hoofdrol. Onder begeleiding van MAP pasten spelers hun personages aan op basis van hun eigen ervaringen. Ook bouwden buurtbewoners mee aan Wonderdorp of gaven materiaal (hout, lampenkappen, theeservies) voor het decor. Zo verrees een tijdelijk theater op het plein waar talent een podium vond en nieuwe netwerken en contacten in de wijk ontstonden.